ACTUEEL

'Apotheken schieten tekort in voorlichting'

Het zalfje Miconazol geeft in combinatie met andere medicijnen risico op bloedingen. Toch geeft ruim de helft van de drogisterijen en bijna eenzesde van de apotheken het zalfje mee zonder te vragen of de klant ook ander medicijnen gebruikt. Dit stelt de Consumentenbond na een onderzoek met mystery-klanten.

Miconazol wordt onder meer gebruikt bij voetschimmel. Dit middel kan, gecombineerd met antistollingsmiddel fenprocoumon of acenocoumarol, risico geven op ernstige bloedingen. Bij 23 van de 40 drogisterijen die de Consumentenbond heeft bezocht, wordt geen enkele vraag gesteld bij de aankoop van het zalfje. Dit terwijl 21 van deze 23 drogisterijen het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg hebben. Vijf drogisterijen vragen waar het middel voor is en de andere twaalf doen de kassacheck. Uiteindelijk krijgen de mystery-klanten bij 35 drogisterijen een tube miconazol mee, waarbij er drie nog wel adviseren contact op te nemen met huisarts of apotheek.

Apothekers moeten direct kunnen adviseren over de wisselwerking met andere medicijnen. Zes van de veertig vragen echter niet of de mystery-klant van de Consumentenbond ook andere medicijnen gebruikt. Drie apothekers vragen het wel, maar geven het middel uiteindelijk toch mee. Bij de overige apotheken komt wel aan de orde dat het middel niet samengaat met bloedverdunners. De Consumentenbond vindt dat bij apotheken de score 100 procent moet zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top