Tech

Isala onderzoekt handrevalidatie via internet

Het Isala ziekenhuis gaat onderzoeken of patiënten hun oefeningen voor handrevalidatie ook thuis via internet zouden kunnen doen. Het onderzoek heeft een subsidie gekregen vanuit het Innovatie & Wetenschapsfonds.

Internettechnologie wordt steeds vaker bij diagnostiek, revalidatie en zelfs bij het opereren op afstand ingezet. "Wij wilden vanuit het Hand-polscentrum weten of wij door gebruikmaking van technologieën zoals internet, handrevalidatie efficiënter kunnen doen", vertelt revalidatiearts Kees Emmelot.

In dit onderzoek wordt gewerkt met een historische controlegroep. "Uitgebreide hand- en polstrauma’s nemen wij niet mee", zegt Emmelot, "omdat geen enkel trauma gelijk is."

Experiment

Het Isala heeft eerst gekeken welke aandoeningen geschikt waren om mee te nemen in het onderzoek. Dat moesten vooral aandoeningen zijn die regelmatig voorkomen en waarbij de behandelingen tamelijk gestandaardiseerd verlopen. "Vervolgens zijn van alle oefeningen die je kunt doen videoclipjes gemaakt en deze zijn online gezet. Een handtherapeut kan per patiënt selecteren en aangeven welke oefening hij moet doen en hoe vaak. Ook ziet hij of iemand wel of niet de aangeraden oefeningen heeft geopend", aldus de revalidatiearts.

Dit jaar startte de experimentele groep met revalidatiebehandeling via het internet. Emmelot: "De patiënten in de experimentele groep vergelijken wij met een groep patiënten van een jaar eerder. Zij kregen gewoon hun handtherapie in het ziekenhuis op de traditionele manier en aan het eind worden de eindmetingen met elkaar vergeleken."

Goedkoper?

Met behulp van dit onderzoek hoopt het Isala Hand-polscentrum ook antwoord te krijgen op de vraag of het goedkoper is om mensen thuis de oefeningen te laten doen. Emmelot denkt dat het in elk geval klantvriendelijker is. "Patiënten hoeven lang zo vaak niet naar het ziekenhuis te komen. En doordat er minder mensen naar het ziekenhuis komen, houden wij als artsen en therapeuten meer tijd over voor patiënten die extra zorg nodig hebben."

Isala hoopt de resultaten van het onderzoek eind volgend jaar bekend te kunnen maken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top