ACTUEEL

Totaal geen controle meer op zuipketen

Er is totaal geen controle meer op zuipketen. Dat zeggen het Trimbos Instituut en het Instituut voor alcoholbeleid STAP tegen BNR.

Toen de Voedsel- en Warenautoriteit nog controles uitvoerde waren de keten nog enigszins in beeld. Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn, is er vrijwel geen controle meer, stellen de twee instituten vast.

Vooral in de plattelandsgebieden zijn de zuipketen, waar (minderjarige) jongeren bijeenkomen om te feesten en te drinken, vaak met medeweten van de ouders, nog steeds volop aanwezig. In Nederland zouden er vele honderden van deze locaties zijn. Dit terwijl het kabinet er vanaf wil, aldus BNR.

Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid heeft de gemeenten verplicht een beleid op te stellen, maar vooral kleine gemeenten hebben te beperkte middelen om te controleren. Volgens Trimbos en Stap zijn er echter ook gemeenten die geen zin in hebben om te controleren, omdat zij dan problemen krijgen met lokale jongeren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

10 augustus 2015

laten de voorstanders van marktwerking zich toch vooral realiseren, dat ook die 'zuipketen' aanbieders zijn op een markt, die kennelijk bestaat. en die waarschijnlijk aanzienlijk is.

Top