Finance

KWF keert ruim 21 miljoen uit aan kankeronderzoek

KWF Kankerbestrijding kent ruim 21 miljoen euro toe aan veertig nieuwe onderzoeksprojecten naar kanker. De onderzoeken zullen plaatsvinden aan de acht Nederlandse universitair medische centra, het Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, het Hubrecht instituut in Utrecht en het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek in Wageningen.

De toegekende bedragen variëren van 14.000 euro tot bijna 3 miljoen euro per project, verdeeld over het totale spectrum van wetenschappelijk onderzoek. Later dit jaar volgt een tweede toekenningsronde. Bij het verdelen van gelden maakt KWF geen onderscheid tussen de verschillende soorten onderzoek. Ingediende voorstellen moeten wel voldoen aan hoge kwaliteitseisen en een substantiële bijdrage leveren aan de missie van KWF.

Het meeste geld gaat naar translationeel en toegepast onderzoek, namelijk: bijna 8 miljoen euro. Eén van de veertien projecten die subsidie ontvangen, is het onderzoek van Tuna Mutis van het VU Medisch Centrum naar een nieuwe vorm van immunotherapie. Mutis onderzoekt of afweercellen ook geproduceerd kunnen worden uit stamcellen. Op die manier zou men op grote schaal een kant-en-klare voorraad afweercellen kunnen aanleggen. Bij één van de huidige vormen van immunotherapie krijgen patiënten opgekweekte afweercellen van zichzelf toegediend, maar deze techniek is tijdrovend, arbeidsintensief en niet altijd mogelijk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top