ACTUEEL

'Run op hiv-middel PrEP'

In Amsterdam is een run ontstaan op PrEP, een medicijn dat HIV-besmetting kan voorkomen. Vooral onder homo’s is het pilletje de nieuwste hype. Dit schrijft De Telegraaf.

De Amsterdamse GGD is in juni begonnen met een proef waarbij de hiv-remmer aan 370 personen wordt verstrekt, maar het aantal aanvragen om mee te doen is veel hoger. Er zijn weinig tot geen bijwerkingen en in de Verenigde Staten is het al een groot succes en beschikbaar. In de volksmond wordt het dan ook al de pretpil genoemd. "Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe hiv-infecties nemen met 86 procent af", zo stelt een GGD-woordvoerder in De Telegraaf. Ter vergelijking: condooms halen een score van 70 procent.

De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. Nieuwe hiv-infecties vinden volgens de GGD Amsterdam plaats “ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor risicogroepen, zoals het gratis testen op soa en hiv”. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn volgens de organisatie nieuwe methoden als PrEP nodig.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top