ACTUEEL

Kritisch Prikken krijgt Kwakzalverprijs

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) heeft zaterdag de Meester Kackadorisprijs 2009 toegekend gekregen. Initiatiefnemer de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) reikt deze ‘prijs’, genoemd naar een middeleeuwse kwakzalver, jaarlijks uit aan instellingen of personen die naar haar oordeel de kwakzalverij hebben bevorderd.

Anti-campagne hpv-vaccinatie

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) wordt door de Vereniging tegen de Kwakzalverij mede schuldig bevonden aan het mislukken van de inentingscampagne tegen baarmoederhalskanker. Begin maart begon de overheid met een vaccinatieprogramma voor meisjes tussen 13 en 16 jaar. De opkomst viel tegen door allerlei anti-campagnes op onder meer het internet.

Niet kritisch, maar anti'

Kritisch in de naam Kritisch Prikken wekt de suggestie van een weloverwogen oordeel over inentingen, maar hier betekent het gewoon anti, vindt de VtdK. “Men kan nauwelijks een aandoening verzinnen die volgens de NVKP niet is veroorzaakt door inenting: van wiegendood, astma en kanker tot zelfs aids toe.”

Mediq promoot homeopatie

Apothekersorganisatie Mediq is op de tweede plaats geëindigd om de Meester Kackadorisprijs. De keten met tweehonderd vestigingen heeft zich volgens de anti-kwakzalvers gestort op de verkoop van niet-receptplichtige geneesmiddelen waaronder homeopatische middelen. "De Mediq-apothekers zetten zonder scrupules hun wetenschappelijk geweten opzij om aan kwakzalversmiddelen een paar grijpstuivers te kunnen verdienen", aldus de jury. “Mediq promoot middelen waarvan iedere apotheker die een knip voor de neus waard is, weet dat ze niet werkzaam kunnen zijn”, meldt de VtdK op haar site.

Genomineerden

Anderen die meedongen om de prijzen, waren Geert Huisman, directeur van het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Op de pijnpoli past één van de anesthesisten Chinese acupunctuur toe. Ook het blad Medisch Dossier, de Nederlandse uitgave van What Doctors Don’t Tell You, was genomineerd. In het blad worden volgens VtdK de nadelen en risico’s van reguliere geneeskundige behandelingen uitvergroot. Anderen genomineerden waren tv-presentator Harry Mens, omdat hij in zijn tv-programma Business Class 'kritiekloos' aandacht heeft besteed aan de Total Body Scan van Prescan en de chelatietherapie van Robert Trossel, Sandra Roelofs, de vrouw van de Georgische president, omdat zij Homeopaten zonder Grenzen in Georgië heeft uitgenodigd, RTV Utrecht omdat zij wekelijkse de radiocolumns van natuurgenezer Jaap Huiberts uitzendt, en Zilveren Kruis Achmea omdat zij aandacht besteedt aan alternatieve geneeswijzen in haar magazine Health.

Helpen van kwakzalvers

De Vereniging tegen de Kwakzalverij gaat het "niet om de kwakzalvers zelf, maar om personen of instanties die in beginsel nog voor rede vatbaar zijn, maar die de kwakzalvers op de een of andere manier geholpen hebben".

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top