ACTUEEL

Waarschuwing voor arts die zwangerschap miste

Een huisarts die heeft gemist dat een gesteriliseerde patiënte toch zwanger was, heeft een waarschuwing gekregen van de tuchtrechter. De huisarts merkte niet dat de vrouw zwanger was, ondanks signalen zoals het uitblijven van de menstruatie, dikker worden en een opgeblazen gevoel. Het baby’tje overleed drie maanden na de geboorte. De tuchtrechter in Eindhoven is van mening dat de huisarts fout zat, maar hij lering zal trekken uit deze zaak. Daarom is er relatief mild geoordeeld, aldus de rechter.

De vrouw heeft zich begin 2012 laten steriliseren. Ze had toen al vier kinderen, de jongste met het syndroom van Down. Een paar maanden na de ingreep bleef haar menstruatie uit. Ze meldde dit bij de huisarts, met de vrees dat ze zwanger was. De patiënte had zelf een zwangerschapstest gedaan, maar deze was negatief. De weken daarna bleef ze naar de huisarts gaan, omdat de klachten maar niet over gingen. Ze kreeg verschillende medicijnen om de menstruatie op te wekken, maar die werkten niet.

Gynaecoloog

Een kleine twee maanden na haar eerste bezoek aan de huisarts, kwam ze terecht bij de gynaecoloog. Toen bleek dat ze al 15 weken zwanger was. Uit geloofsovertuiging kon ze toen geen abortus meer laten plegen. Het ongeboren kind bleek het syndroom van Down te hebben en een hartafwijking. Drie maanden na de geboorte overleed het kindje. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top