Finance

'Leen als gemeente geen geld uit aan ziekenhuis'

Gemeenten kunnen beter geen geld uitlenen aan ziekenhuizen en voetbalclubs. Dit zijn namelijk leningen met een groot risico. Dat stelt Maarten Allers, hoogleraar financiën lagere overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Tubantia.

Maarten Allers reageert in de krant op de zorgen die zijn gerezen over de lening van Enschede van 17,5 miljoen euro aan het Medisch Spectrum Twente (MST). Niet alleen is geld uitlenen risicovol, ook wijst hij erop dat de politiek snel 'gegijzeld' wordt – of de gemeente nou geld leent aan een ziekenhuis of een voetbalclub.

Het MST maakte afgelopen jaar veel minder winst. Volgens de raad van commissarissen moet het rendement omhoog om aan de financiële verplichtingen van de banken te blijven voldoen voor de 240 miljoen kostende nieuwbouw. Uit recente jaarcijfers blijkt dat het ziekenhuis in 2014 ruim 3 miljoen euro minder resultaat heeft geboekt dan begroot. Coalitiepartij D66 in Enschede wil van de eigen wethouder Eelco Eerenberg weten wat dit betekent voor het risico dat de gemeente loopt met deze lening.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

13 augustus 2015

het zou wellicht beter zijn om eventuele leningen openlijk als risicodragend vermogen te verstrekken, met de (mede)zeggenschap die daarbij gebruikelijk is. maar dat past slecht bij de terugtredende overheid, die door de opkomst van het (neo)liberalisme gepropageerd wordt.

Top