HRM

Helft Nederlanders geregeld gestresst

Bijna vier van de tien Nederlanders voelen zich meerdere malen per week oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven. Dat blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 400 Nederlanders.

Ook zegt bijna 40 procent van de Nederlanders dat zijn of haar dagen overvol zijn. Hetzelfde percentage heeft ‘s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken.

Ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig over lummelen of niets doen. Op vakantie gaan helpt niet altijd om te ontspannen: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie precies even gestrest als daarvoor.

Vooral conflicten – thuis of op het werk – leveren ons stress op: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Andere stressoren zijn werk of studie,  de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties.

Coping

Nederlanders hebben blijkens het onderzoek een beperkte coping-strategie te hebben. Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet, maar zou dat wél graag willen.

De drie meest genoemde redenen om niets tegen stress te doen zijn geen tijd kunnen vrijmaken, geen ‘nee’ durven of willen zeggen en angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen. Toch kan niets doen tegen stress vervelende gevolgen kan hebben: concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. Bijna 70 procent van de Nederlanders had in de afgelopen maand dit soort stress-gerelateerde klachten. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top