ACTUEEL

Minder doodgeboren kinderen door rookverbod

Sinds invoering van het rookverbod zijn er minder doodgeboren kinderen en is er minder sterfte onder pasgeborenen in Engeland.

Het aantal kinderen dat in Engeland dood geboren werd, is gedaald met acht procent sinds de invoering in 2007 van het rookverbod in openbare gelegenheden. Ook het aantal sterfgevallen onder pasgeborenen is met bijna acht procent gedaald.

Dit blijkt uit onderzoek van de University of Edinburgh, geleid door Jasper Been, kinderarts in het Erasmus MC en research fellow in Edinburgh, dat is gepubliceerd in Scientific Reports. Een rookvrije omgeving heeft volgens de onderzoekers belangrijke effecten voor de gezondheid onder baby’s en jonge kinderen.

Been en collega’s onderzochten meer dan tien miljoen geboortes in Engeland tussen 1995 en 2011. Naar schatting zijn bijna 1500 sterfgevallen rondom de geboorte voorkomen in de eerste vier jaar na invoering van het rookverbod.

Ook het aantal baby's met een te laag geboortegewicht (onder de vijf pond) is sindsdien gedaald met meer dan vijfduizend. Een te laag geboortegewicht wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen op latere leeftijd, zoals een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Uit eerder onderzoek bleek al dat het aantal vroeggeboortes en het aantal kinderen dat vanwege aanvallen van astma en luchtweginfecties in het ziekenhuis opgenomen moet worden, gedaald is sinds invoering van het rookverbod.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top