ACTUEEL

Psychiaters slepen Klink voor de rechter

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) spant een kort geding aan tegen minister Ab Klink van VWS. De NVvP vindt de kortingsmaatregel voor de ggz onaanvaardbaar en onredelijk.

Onevenredige bezuiniging

De NVvP stelt dat de gzz in 2010 meer dan gemiddeld  en niet in verhouding tot andere sectoren wordt gekort. Volgens de vereniging is de bezuiniging van 119 miljoen goed voor ongeveer twaalf procent van de totale bezuinigingen, terwijl de ggz ongeveer vijf procent van het totale zorgbudget krijgt. De korting is volgens VWS te danken aan overschrijdingen van het ggz-budget in 2008. Volgens de psychiaters kan Klink hier echter geen harde cijfers van overhandigen. Rutger Jan van der Gaag, bestuursvoorzitter van de NVvP: "Wij vinden de onderbouwing van de minister aangaande de kortingsmaatregel onrechtvaardig en zien ons als belangenbehartiger van de psychiatrie dan ook genoodzaakt hiertegen in beroep te gaan."

Liquiditeitsproblemen

De NVvP vreest voor de financiële gevolgen voor de ggz en de continuïteit van zorg aan patiënten en naasten. In een persbericht schrijft de vereniging: "Het doorvoeren van de kortingsmaatregel bij een steeds toenemende zorgvraag werkt demotiverend voor zorgverleners en zal een averechts effect hebben op de inzet om wachtlijsten weg te werken. Juist in een sector die door de liquiditeitsproblemen rondom de overschakeling op de zogenaamde DBC-systematiek toch al kwetsbaar is, zal de maatregel ervoor zorgen dat de sector nog verder in de problemen komt.”

GGZ Nederland heeft de minister al eerder voor de rechter gedaagd vanwege de korting van 3, 5 procent.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top