ACTUEEL

Radboudumc onderzoekt Lowlandsgangers

Het Radboudumc gaat met twee wetenschapsteams onderzoek doen onder de bezoekers van festival Lowlands. Het ene team hijst de Lowlandsganger in een ouderdsomspak, het andere doet onderzoek naar psychosociale problemen bij jongeren met kanker.

In het onderzoek 'Old’s Cool' moeten de festivalgangers de beperkingen van ouderdom ervaren, zo laten onderzoekers Miriam Reelick en Franka Bakker weten. "We laten de deelnemers een aantal handelingen uitvoeren, die ze normaal zonder nadenken en problemen kunnen; zoals opstaan uit een stoel en een stuk lopen met obstakels."

De wetenschappers hopen zo meer bewustzijn te kweken bij Lowlandsbezoekers voor de moeilijkheden die ouderen tegen kunnen komen in het dagelijks leven. Daarnaast gebruiken ze het pak om het beeld dat jongeren van ouderen hebben te onderzoeken.

Kanker

Het Radboudumc gaat op Lowlands ook een vragenlijst uitdelen over de psychosociale problemen waarmee kanker voor jongeren gepaard gaat. Hoe beïnvloedt de ziekte hun mogelijkheden om te studeren, een carrière op te bouwen en te reizen en liefde te ervaren?

Het Radboudumc heeft al een Adolescents & Young Adults-poli (AYA-poli) waar jongeren terecht kunnen met vragen. Het medisch centrum wil onderzoeken of het nut heeft om meer van dit soort poli’s op te zetten in het land.

"Wij denken dat AYA's met kanker meer psychische en sociale problemen hebben dan vergelijkbare jongeren zonder kanker", zegt onderzoeker Olga Husson. Om dat te bewijzen hebben Husson en collega's gegevens van een gezonde normpopulatie nodig ter vergelijking, en die vinden ze in het Lowlandspubliek.

Met de resultaten van haar onderzoek hoopt Husson uiteindelijk bewijs te leveren voor de noodzakelijkheid van meerdere AYA-poli’s in Nederland. Daarnaast hoopt Husson op Lowlands te ontdekken wélke problemen bij jongeren met kanker meer voorkomen.

Beide onderzoeken zijn onderdeel van Lowlands Science, een samenwerkingsverband van Lowlands, Campagnebureau BKB, magazine New Scientist en de KNAW.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top