ACTUEEL

'Gebruik Xgeva niet bij wonden na kaak- of mondchirurgie'

Mensen lopen het risico op botbeschadiging -osteonecrose- van de kaak (ONK) bij gebruik van denosumab (Xgeva). Bij behandeling van deze patiënten met dit middel is er meer kans op het ontstaan van botbeschadiging in de kaak op de plaats van de wond.

Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb.

Denosumab remt de botafbraak en versterkt hierdoor de botten. Het geneesmiddel Xgeva wordt voorgeschreven aan patiënten met botproblemen door uitzaaiingen van kanker in de botten. De fabrikant schrijft in een brief dat er vanaf nu een contra-indicatie voor Xgeva is bij patiënten die wonden hebben na kaak- of mondchirurgie. Bij behandeling van deze patiënten met dit middel is er meer kans op het ontstaan van botbeschadiging in de kaak op de plaats van de wond. Deze informatie wordt toegevoegd aan de bijsluiter en de productinformatie voor arts en apotheker.

Het is volgens Lareb belangrijk dat patiënten voor én tijdens de behandeling met denosumab hun gebit goed in de gaten houden. Daarom krijgen ze naast de bijsluiter ook een herinneringskaart. Deze kaart geeft informatie en tips om het risico op ONK te verminderen. De herinneringskaart wordt ook gegeven aan gebruikers van een ander geneesmiddel met denosumab: Prolia. Lareb heeft tot nu toe 24 meldingen van ONK bij Xgeva ontvangen. Deze waren allen gemeld door de registratiehouder. Bij gebruik van denosumab voor osteoporose en prostaatkanker (Prolia) zijn er tot nu toe zes meldingen van ONK gedaan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top