Finance

Verzekeraars moeten van DNB vermogen opschroeven

De Nederlandsche Bank (DNB) eist dat zorgverzekeraars hun eigen vermogen volgend jaar opschroeven. Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is ‘onaangenaam verrast’ door de eis. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Premiestijging

Volgens het FD gaat de solvabiliteitseis omhoog van acht procent naar negen procent. Daarmee is een bedrag van ongeveer euro 300 miljoen euro gemoeid. Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis afwentelen op de verzekerden zou dit een premiestijging van 25 euro betekenen. Een woordvoerder van DNB bevestigt tegenover het FD dat de toezichthouder het ministerie van Financiën heeft verzocht om de solvabiliteitseisen aan te scherpen.

Concurrentie

DNB is al langer bezorgd over de financiële positie van zorgverzekeraars. Als gevolg van de introductie van marktwerking  hebben de verzekeraars de afgelopen jaren scherp geconcurreerd op de premies.  Daarnaast kampen verzekeraars als gevolg van de economische crisis met dalende beleggingsinkomsten. Deze combinatie van factoren holt de solvabiliteit uit.

Risicoprofiel groeit

Daarnaast wordt het vereveningssysteem afgebouwd. Dankzij dit vereveningsstelsel lopen individuele verzekeraars minder risico. Minister Klink van Volksgezondheid wil van het systeem af, om verzekeraars te dwingen scherper te onderhandelen met zorgaanbieders. Daarmee groeit het risicoprofiel van  verzekeraars en dus de noodzaak van een grotere solvabiliteit.

Slechte timing

Bij  monde van een woordvoerder laat ZN weten “onaangenaam verrast” te zijn door het optreden van DNB. Volgens de woordvoerder is vooral de timing ongelukkig. De verzekeraars zijn druk doende met de het vaststellen van de premie voor volgend jaar wordt. DSW heeft de premie al bekend heeft gemaakt. Als de minister van Financiën instemt met het DNB-voorstel kunnen de premieramingen de prullenbak in.

Minimale premiestijging

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de DNB-eis vooralsnog niet verdisconteerd in de begroting voor volgend jaar. Het ministerie gaat uit van een minimale stijging van de basispremie. Daarbij gaat Volksgezondheid ervan uit dat zorgverzekeraars bereid zijn om genoegen te nemen met wat minder winst. Een hogere solvabiliteitseis zet deze veronderstelling volgens het FD onder druk.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top