HRM

Overwerkende apothekers ervaren veel stress

Overwerkende apothekers ervaren veel stress

Eén op de vijf apothekers werkt meer dan 50 uur per week en ruim 60 procent zegt altijd, vaak of regelmatig aan het werk te zijn op zijn vrije dag. Het merendeel (85 procent) haalt wel voldoening uit het werk. Dat blijkt uit aan scan van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir onder apothekers.

Apothekers die meer dan 40 uur per week werken, zijn negatiever over de verdeling van de aandacht tussen werk en privé. Zij zeggen ook vaker dat werkstress hun privéleven beïnvloedt. "Bekijken we dit per leeftijdscategorie, dan heeft één op de drie apothekers tussen de 36 en 45 jaar moeite met de verdeling werk-privé terwijl dit bij vakgenoten van 56 jaar of ouder één op de tien is", aldus Movir-directeur Louis van Drunen.

Bijna eenderde (29 procent) van de apothekers ouder dan 56 jaar geeft aan altijd of vaak fysiek uitgeput te zijn na een dag werken. Bijna 60 procent van hen kijkt met voldoening terug op het werkleven tot nu toe, maar bijna 40 procent geeft ook aan soms of zelfs nooit te hebben kunnen doen wat hij het liefste wilde in zijn werk.

Mannelijke apothekers ervaren het werk vaker als emotioneel belastend dan vrouwelijke apothekers (42 procent vs 29 procent). Mannen maken zich ook vaker zorgen over alle veranderingen in het vakgebied, terwijl vrouwen meer moeite hebben om hun aandacht te verdelen tussen thuis en het werk. Louis van Drunen: "Apothekers die meer dan 40 uur per week werken geven vaker aan dat het werk hen voldoening geeft. Daarentegen voelen zij zich minder vaak gesteund door hun partner." Oudere apothekers (56 jaar en ouder) ervaren het werk vaker als emotioneel belastend en maken zich vaker zorgen over de veranderingen in het vakgebied dan jongere apothekers.

Scan

De 'Pas op de plaats'-scan geeft inzicht in de gesteldheid en persoonlijke aandachtspunten van apothekers. De scan is speciaal ontwikkeld voor apothekers en is via Elestia, de onafhankelijke coaching- en counselingdienst van Movir, in de markt gezet. Apothekers (zowel verzekerd als niet verzekerd bij Movir) tussen januari en juli 2015 hebben de scan ingevuld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top