Tech

'Zorginstellingen steeds vaker doelwit hackers'

Zorginstellingen zijn steeds vaker het doelwit van hackers. Die zouden het gemunt hebben op de zorg, omdat daar de neiging tot het betalen van het gevraagde bedrag groter is.

Dit meldt BNR, op basis van informatie van beveiligingsbedrijven en een verzekeraar.

Zo’n 30 procent van alle inbraken in computersystemen vindt plaats bij een zorginstelling. Hackers komen niet zomaar bij de zorg terecht, vertelt Daniel Jacobs van verzekeraar Ace aan BNR. "Zorginstellingen hebben per definitie gevoelige informatie en ten tweede: ze zijn voor heel wat behandelingen volledig afhankelijk van hun IT. Zonder IT ligt eigenlijk een ziekenhuis stil."

Volgens Jacobs kunnen de gevraagde bedragen flink oplopen: "Soms wil men net onder het niveau dat het interessant is voor de politie blijven, maar er zijn ook bedragen van honderdduizend euro gevraagd tot een paar miljoen, of men maakt de patiëntgegevens bekend." Volgens Erik Remmelzwaal, directeur van DearBytes, zou een betere kennis van de gevaren al veel uitmaken. Het is volgens hem belangrijk dat medewerkers leren wat de bedreigingen zijn op internet. En als het misgaat, laat dan aan iedereen weten wat er fout is gegaan, zodat zij daar in het vervolg op kunnen letten."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

a.f. geerts

20 augustus 2015

Zorginstellingen verwerken per definitie gevoelige informatie zoals de persoonsgegevens van patiënten. Vanaf 1 januari 2016 is de zorginstelling door de inwerkingtreding van de Wet Meldplicht Datalekken verplicht inbraken in het computersysteem waarop de persoonsgegevens staan te melden aan Autoriteit Persoonsgegevens. Ook dient de inbraak gemeld te worden aan de patiënt wiens persoonsgegevens in het gedrang komen, op straffe van hoge boetes. Dit gaat nog heel wat voeten in de aarde hebben.

Lex Geerts
Eldermans|Geerts, Zeist

Top