Finance

Brabants SDW moet miljoenen bezuinigen

De Brabantse zorginstelling SDW moet vanaf 2011 jaarlijks zo’n 3,5 miljoen euro bezuinigen. Bezuinigingen op de zorg leiden, met name de wijzigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn deels de oorzaak van de problemen. Dit meldt BN DeStem.

Zorgbudget loopt verder terug

Dit jaar was al 1,7 miljoen euro minder beschikbaar bij de instelling voor woon- en dagbestedingsvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij SDW in westelijk Noord-Brabant wonen en werken ongeveer duizend cliënten in 120 vestigingen.

Extra maatregelen

De negenhonderd personeelsleden zijn net als de overlegorganen, de vrijwilligers en de familieleden van de bewoners door bestuurder Peter Meijs op de hoogte gesteld dat de broekriem moet worden aangehaald en maatregelen onontkoombaar zijn. Meijs zegt inBN DeStem dat er al wat verschuivingen zijn aangebracht en bedrijfsprocessen zijn aangepast. Daardoor denkt hij de tegenvaller voor het lopende jaar redelijk te kunnen opvangen. Ook heeft de instelling een financieel adviseur van buiten ingeschakeld voor het maken van de begroting voor 2011. Verder gaat een verandermanager de bedrijfsprocessen tegen het licht houden en een meer resultaatgerichte bedrijfscultuur invoeren. “Want extra maatregelen zijn nodig. We gaan de zorg die we leveren nauwkeurig in kaart brengen. Per cliënt wordt de indicatie bekeken en wat we in de praktijk leveren. Dat kan tot pijnlijke conclusies leiden”, aldus Meijs in BN DeStem.

Onvergoede diensten

Diensten die SDW nu levert zonder dat er een vergoeding tegenover staat, komen onder druk te staan. Voorbeelden die Meijs noemt zijn de was die SDW voor de cliënten verzorgt, begeleiding van een cliënt door een beroepskracht bij een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis en een dagje winkelen voor de gezelligheid.

Kleinschaligheid onder druk

Volgens Meijs is de kleinschaligheid van SDW hun kracht, maar ook hun achilleshiel. Die kleinschaligheid staat door de nieuwe regels onder druk. Cliënten moeten in de toekomst vaker een beroep doen op familieleden, vrienden en vrijwilligers, verwacht Meijs, die ervoor wil zorgen dat SDW er ook in de toekomst is voor mensen met een verstandelijke beperking, om glans te geven aan hun leven, leren, werken en wonen."

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top