Finance

Deadline herindicatie pgb's is krap voor gemeenten

Het opnieuw beoordelen van persoonsgebonden budgetten (pgb's) is voor veel gemeenten een hele klus. Voor sommigen is het nog maar de vraag of zij de deadline van 1 oktober gaan halen. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van berichten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) heeft gemeenten onlangs per brief laten weten dat zij voor 1 oktober hun pgb-houders opnieuw moeten hebben beoordeeld. Landelijk het om zo’n 125 duizend pgb-houders. Volgens een woordvoerder van de VNG is het de vraag of gemeenten hier genoeg mankracht voor hebben, schrijft Binnenlands Bestuur.

De gemeente Rotterdam was verrast door de deadline van 1 oktober. Eerder zou 1 december afgesproken zijn. Daardoor had het herbeoordelen van pgb's de afgelopen maanden niet de hoogste prioriteit. Van de 4100 pgb-houders moet Rotterdam er nu nog 1400 opnieuw beoordelen. Ook Amsterdam en Den Haag weten nog niet of ze de deadline gaan halen.

Den Haag overweegt extra medewerkers in te huren om de beoordelingen te kunnen doen. Een andere optie is om de huidige indicaties door te laten lopen totdat mensen herkeurd zijn. Dan bestaat wel de kans dat er betalingen worden gedaan aan mensen die er geen recht op hebben.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top