ACTUEEL

WHO: Eén H1N1-prik is voldoende

Eén vaccinatie tegen de Mexicaanse griep moet voldoende bescherming bieden tegen de infectie. Dat heeft Marie-Paule Kieny, hoofd van het vaccinonderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag tegen journalisten gezegd. “Al de gegevens die wij hebben gezien tonen aan dat één dosis voldoende is,” zei Kieny.

Meer vaccins dan verwacht

Volgens Kieny worden de vaccins tegen de Mexicaanse griep in veel grotere mate geproduceerd dan aanvankelijk werd gedacht. “De beschikbaarheid van het vaccin zal hoger zijn dan wat ooit werd gevreesd,” zei zij. Vaccins die aan de WHO worden geschonken, zullen in zo’n honderd ontwikkelingslanden worden verspreid om zorgpersoneel daar tegen de ziekte te beschermen.

Voldoende bescherming

Eerder hebben fabrikanten van vaccins al laten weten dat één griepvaccinatie voldoende bescherming tegen de Mexicaanse griep zou bieden. Omdat de griep door een nieuw virus wordt veroorzaakt, werd eerder gedacht dat twee inentingen noodzakelijk zouden zijn. Hier heeft bijvoorbeeld viroloog Ab Osterhaus halverwege september nog voor gepleit.

Donaties aan ontwikkelingslanden

Kieny liet verder weten dat ongeveer honderd ontwikkelingslanden vaccindonaties uit het buitenland zullen ontvangen. De eerste leveringen zijn mogelijk al in november. Eerst zal zorgpersoneel worden ingeënt en daarna andere kwetsbare groepen. Het gaat om ongeveer twee procent van de bevolking. Farmaceutische bedrijven als Sanofi-Aventis en GlaxoSmithKline hebben toegezegd tientallen miljoenen doses vaccin aan ontwikkelingslanden te leveren. Ook een groep van rijke landen onder leiding van de Verenigde Staten heeft beloofd tien procent van de door hen aangekochte vaccins aan dergelijke landen af te staan. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top