ACTUEEL

Kabinet besluit tot bouw nieuwe kernreactor

Het kabinet heeft besloten tot de bouw van een nieuwe kernreactor, die op termijn het werk van het exemplaar in Petten moet overnemen. Deze 48 jaar oude reactor is verouderd, maar voorlopig nog wel veilig, aldus minister Jacqueline Cramer (VROM) vrijdag.

Moderne reactor

Er moet echter bijtijds een nieuwe, modernere reactor zijn, zodat de werkzaamheden dan kunnen worden overgenomen. De plek voor de nieuwe reactor is nog niet gekozen. Dat laat de politiek over aan het bedrijfsleven, dat een heel ontwikkelingsplan moet uitwerken.

Banen en kennis nucleaire technologie

Volgens het kabinet is de nieuwe reactor niet alleen van belang voor de gezondheidszorg, maar ook voor het op peil houden van de Nederlandse kennis op het gebied van de nucleaire technologie. Verder is de nieuwe reactor goed voor de werkgelegenheid. Hij levert vijfhonderd directe en duizend indirecte banen op.

Productie medische isotopen

De afgelopen jaren moest de reactor in Petten meerdere keren dicht vanwege storingen. Doordat deze zomer ook een reactor in Canada dicht moest vanwege onderhoud, dreigde een tekort aan medische isotopen die worden gebruikt voor kankeronderzoek en behandeling van patiënten. Het kabinet vindt de productie van de medische isotopen zo belangrijk dat het op dit gebied voorop wil blijven lopen in de wereld. Er zijn vijf reactoren in de wereld die allemaal ouder zijn dan veertig jaar.

Greenpeace vindt kernreactor 'onvoorstelbaar'

Greenpeace vindt het "onvoorstelbaar dat een regering die niet wil praten over kernenergie, nu toch via de achterdeur een kernreactor binnenhaalt''. Volgens de milieuorganisatie is niet goed onderzocht wat de alternatieven zijn. “Een kernreactor is gevaarlijk en produceert radioactief afval, terwijl medische isotopen ook op minder risicovolle manieren geproduceerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een deeltjesversneller”, aldus Ike Teuling, campagneleider kernenergie van Greenpeace.

Nieuwe reactor levert hoogwaardige arbeidsplaatsen

Het bedrijfsleven in de regio Noord-Holland-noord is verheugd. Als de reactor in Petten ook in die plaats een nieuwe versie krijgt, is dat goed voor de directe werkgelegenheid van een paar duizend mensen. Bij een groot deel gaat het om hoogwaardige arbeidsplaatsen, stellen onder meer VNO-NCW West en MKB Noordwest-Holland. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top