ACTUEEL

‘Scheper Ziekenhuis houdt zelf rapport geheim’

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft zelf gevraagd om geheimhouding van het onderzoeksrapport over de maagverkleiningsoperaties door chirurg Nick Reijnen. Dat blijkt volgens Medisch Contact uit de uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg.

Rapport voor intern gebruik

De chirurg eiste in een kort geding geheimhouding van het onderzoek. Het ziekenhuis mocht hierop alleen de samenvatting en de conclusies openbaar maken. Het Scheper Ziekenhuis heeft laten weten dit te betreuren. In de uitspraak van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg staat volgens Medisch Contact echter dat “het onderzoeksrapport (...) niet is bestemd om openbaar gemaakt te worden, (…) want in de opdracht aan de commissie is dit uitdrukkelijk kenbaar gemaakt.” De raad van bestuur zou zelf in de opdracht aan de onderzoekscommissie hebben vermeld dat het rapport voor intern gebruik is. Deze geheimhouding zou volgens het Scheidsgerecht ook de reden zijn waarom verschillende mensen hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Interpretatieverschil

Woordvoerster Roely Brouwer van het ziekenhuis spreekt op de site van Medisch Contact van een interpretatieverschil. Zij stelt dat het uitgangspunt van het ziekenhuis altijd volledige openheid is geweest, maar dat het rapport niet zonder toestemming van de raad van bestuur mocht worden gebruikt. De voorzitter van de onderzoekscommissie, Jan Willem Greve, is verbaasd over de argumentatie van het Scheidsgerecht. Greve stelt dat het bij de start van het onderzoek al duidelijk was dat de raad van bestuur van het ziekenhuis zou bepalen wat er met het rapport zou gebeuren.

Uitkomsten onderzoek

Verschillende patiënten van Reijnen zijn na een maagverkleiningsoperatie overleden of hielden er ernstige klachten aan over. Het ziekenhuis heeft de chirurg naar aanleiding van het onderzoek ontslagen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat hij nooit meer aan de slag gaat. Daarnaast heeft het ziekenhuis een plan van aanpak opgesteld om dergelijke misstanden in de toekomst te voorkomen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Sophie Hankes

12 oktober 2009

Het inschakelen van het medisch scheidsgerecht is niet toegestaan inzake derden. Het scheidsgerecht is oa bedoeld voor conflicten tussen artsen en ziekenhuizen. Zowel het Scheeper ziekenhuis als arts Reijnen als het scheidsgerecht hebben aldus onrechtmatig gehandeld jegens de slachtoffers en nabestaanden. Deze kunnen het rapport opvragen via bewijsbeslag Reijnen, directie, Raad van Bestuur en Raad van Toezicht aansprakelijk stellen voor het niet nakomen van hun informatieplicht en zorgplicht. Het inschakelen van een advocaat is noodzakelijk, helaas. Veel beter was het voorkomen van escalatie door eerlijkheid en openheid, zie ons wetsvoorstel Vertel en Herstel www.sin-nl.org

Anouk

29 januari 2010

Waarom werd het rapport over de neuroloog E. Jansen Steur uit Enschede wel openbaar gemaakt?

Dan moet het rapport over N. Reijnen wel openbaar gemaakt worden.

Top