ACTUEEL

Experiment: thuiszorg voor dementerenden

Zorgorganisatie WelThuis, werkzaam in Utrecht en Zuid-Holland, is een experiment gestart met het geven van intensieve verpleeghuiszorg aan cliënten in hun thuissituatie. Hierdoor kan mogelijk een gang naar het verpleeghuis worden voorkomen of uitgesteld.

Het experiment ging op 1 juni van start gestart bij een aantal cliënten die intensieve zorg nodig hebben en bij cliënten met dementie. Zij ontvangen een uitgebreid zorg- en ondersteuningspakket thuis. Ongeveer twaalf cliënten, woonachtig in Zoetermeer en de Krimpenerwaard, worden momenteel door een team van tien professionals ondersteund.

Bouwstenen

WelThuis heeft voor deze verpleeghuiszorg thuis een aantal ‘bouwstenen’ nodig zoals verzorging & verpleging, alarmering, toezicht, dagactiviteiten, eten & drinken, het doen van de was, huishoudelijke hulp en familieparticipatie. Directeur van WelThuis, Vivian Broex, zegt hierover: “Als we die bouwstenen hebben en als het de wens van mensen is om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, waarom bieden we dit pakket dan niet gewoon thuis aan? Wij doen dat dan altijd samen mét het netwerk van de cliënt. Op deze wijze kan mogelijk het veelal emotionele moment van verhuizen naar een verpleeghuis voorkomen of uitgesteld worden.”

Begin 2016 wordt het concept geëvalueerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top