ACTUEEL

Camera’s bewaken Haagse ouderen

Stichting Eykenburg, met twee woonzorgcentra in Den Haag, heeft een domotica-centrum ingericht. Van daaruit worden 220 bewoners met camera’s in de gaten gehouden. Ze communiceren via een spreek- en luistersysteem gekoppeld aan een alarmknop.

Het systeem, dat twee maanden geleden werd geïntroduceerd, spaart personeelskosten, schrijft het AD. Maar het gaat niet ten koste van het menselijk contact, zo benadrukt de raad van bestuur van Eykenburg.

Meldkamer

De camera’s hangen in de openbare ruimtes, de gangen en de woonkamers, maar niet in de eigen kamers. Vanwege de privacy. Het spreek- en luistersysteem is wel overal. Als een bewoner op de alarmknop drukt, dan komt de meldkamer aan de lijn. Er komt niet meteen een medewerker naar de kamer, zoals vroeger, maar pas als het echt nodig is.

Pilots

Inmiddels voeren ook andere Haagse instellingen het systeem in. Er loopt een pilot bij Florence, dat het op termijn in alle 19 woonzorgcentra wil invoeren. En WZH gebruikt camera’s in de nachtzorg op een van haar locaties. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top