Finance

Van Rijn neemt aanbevelingen Ombudsman over

De aanbevelingen van de Ombudsman om het pgb-systeem te verbeteren en te vereenvoudigen, worden door staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) overgenomen. "Die neem ik zeer ter harte en betrek ik direct in de plannen die nu worden uitgewerkt", laat hij in een reactie weten.

In zijn dinsdag verschenen rapport over het persoonsgebonden budget (pgb) stelt Ombudsman Reinier van Zutphen dat de overheid bij de invoering flink heeft gefaald. De overheid lijkt niet te leren van eerder gemaakte fouten en de burger is hier uiteindelijk de dupe van, aldus Van Zutphen.

Van Rijn erkent - opnieuw - dat "bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem niet is voldaan aan hetgeen burgers zouden mogen verwachten''. Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb's, zijn er enorme problemen. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald.

De kwestie heeft Van Rijn in de Tweede Kamer in zwaar weer gebracht. Er is in de Kamer al zes keer een groot debat geweest over de pgb's. Een deel van de oppositie (SP, GroenLinks en CDA) diende begin juni - zonder succes - een motie van wantrouwen in tegen de staatssecretaris om de pgb-problematiek.

Van Rijn heeft al twee keer zijn excuses aangeboden in de Kamer voor de chaos bij de pgb's. Volgens hem gaat het stap voor stap beter met de uitbetaling van de pgb's door de Sociale Verzekeringsbank. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top