ACTUEEL

Chronisch zieken breken spaarpot vaker open

Mensen met een chronische ziekte hebben de afgelopen jaren meer op hun spaargeld moeten interen dan voorheen. Ook maken ze vaker schulden. Dat komt vooral doordat ze er de laatste jaren financieel harder op achteruit zijn gegaan vergeleken met de gemiddelde inkomens in Nederland.

In 2011 teerde bijna een vijfde (19 procent) van de chronisch zieken in op hun spaargeld, in 2014 is dit opgelopen tot 28 procent, blijkt uit een tweejaarlijks rapport van onderzoeksinstituut Nivel.

Gemiddeld hebben mensen met een chronische ziekte of beperking 1381 euro per maand te besteden, vergeleken met 1967 euro voor de algemene bevolking. Vooral de inkomens van de 65-plussers met een chronische ziekte of beperking zijn achteruit gegaan.

De inkomensdaling is terug te zien in de bestedingen. "Mensen met een chronische ziekte of beperking kunnen zich minder vaak een avondje uit veroorloven, of zich permitteren om een auto te rijden, mensen te eten te vragen of nieuwe kleding te kopen", zegt Iris de Putter, onderzoeker bij Nivel.

Volgens Nivel is de arbeidsparticipatie van mensen met een chronische ziekte of beperking sinds 2005 niet verder gedaald. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ongeveer 3500 mensen met chronische ziekten en/of matige tot ernstige lichamelijke beperkingen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

J. Sessink

26 augustus 2015

Dat komt mede door de vele eigenbijdrage die chronisch zieken overal voor hebben en er is bijna geen belastingaftrek meer. Geen tegemoetkoming voor chronisch zieken. Alles wordt naar bruto inkomen berekend, Je betaald € 400,- of meer of minder voor de gemeentelijke eigenbijdrage en je bruto inkomen blijft je bruto inkomen. Volgens de gemeente kom je niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp omdat je een gezonde partner hebt. Maar dat die gezonde partner voor het inkomen moet zorgen wordt niet opgelet, en er blijft dan nog zoveel werk over. Dus moet jezelf voor een huishoudelijke hulp zoeken en betalen. Dat wordt niet meegerekend maar zijn wel extra kosten. Dat klopt niet en is oneerlijk. Dit komt ook doordat er door veel mensen misbruik van gemaakt is en moeten de goeden voor de kwaden gelden. De overheid vind het te veel werk om na te controleren en dan strepen ze het maar door. Het is voor de gezonde partner ook heel moeilijk.

V. Valk

28 augustus 2015

Rutte2 wil af van iedereen die op een of andere manier onrendabel is. De overheid wil burgers vooral laten geloven in misbruik van zorg door particulieren zodat die mede de zwarte piet krijgen toegeschoven voor hun beleid. Mensen met psychische aandoeningen zijn nog het meest de klos, zowel door de overheid als door de burger.

Nogmaals

31 augustus 2015

Ouderen en chronisch zieken worden door de huidige regering eerst nog bestolen van alles wat ze nog hebben. Als er niks meer te halen is, dan moeten ze dood. Dat krijg je, als je iemand een regeringspositie geeft, die egoïsme tot religie heeft verklaard.

Wie bij de volgende verkiezingen nog leeft, moet beter nadenken, voordat je gaat stemmen of zegt: "Ik bemoei me niet met politiek." Want politiek bemoeit zich wel met jou.

Top