ACTUEEL

Westfriesgasthuis houdt patiënten op IC wakker

Patiënten die beademing nodig hebben, worden op de intensive care (IC) van het Westfriesgasthuis niet meer per definitie gesedeerd ofwel in slaap gehouden. Uit onderzoek blijkt dat patiënten zo sneller herstellen en korter aan de beademing en op de IC liggen, onder meer doordat er minder verlies van spierkracht optreedt.

Het ziekenhuis in Hoorn is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat patiënten op de IC via de nieuwste inzichten verpleegt. "Uitgangspunt bij deze nieuwe manier van werken is dat de patiënt comfortabel wakker aan de beademing is", zegt IC-arts Kirsten Jageman van het Westfriesgasthuis. Dit is mogelijk dankzij geavanceerde beademingsmachines, intensieve begeleiding en alternatieven voor slaapmedicatie. Deze methode vraagt veel van patiënten, verpleging en IC-artsen. Maar het is het waard, volgens Jageman.

Het Westfriesgasthuis werkt nu ruim een halfjaar via deze nieuwe methode. Inmiddels zijn zeker dertig patiënten beademd terwijl ze bij bewustzijn waren. Het ziekenhuis volgt de effecten van deze manier van werken nauwkeurig via wetenschappelijk onderzoek. Volgens Jageman blijkt uit de eerste ervaringen dat patiënten baat hebben bij de methode. Patiënten die wakker zijn kunnen zich actief inzetten voor hun herstel, ze kunnen meer bewegen en communiceren. Ze kunnen niet praten omdat ze aan de beademing zijn, maar daar hebben de medewerkers bij het Westfriesgasthuis iets op gevonden via een speciale app op de iPad's.

Minder angst

In Scandinavië is vorig jaar een onderzoek gestart naar beademen van mensen die wakker zijn waar zeven grote IC-afdelingen bij betrokken zijn. De eerste uitkomsten bevestigen de resultaten van eerder onderzoek in 2010: het verblijf op de IC en in het ziekenhuis is korter. Ook zijn er minder patiënten met longontsteking, is de bloeddruk stabieler en ervaren ze minder angst.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top