ACTUEEL

Dementerenden vinden zorg onvoldoende

Thuiswonende dementerenden vinden dat zij op verschillende zorgterreinen onvoldoende of helemaal geen hulp ontvangen. Ze worden onvoldoende geïnformeerd over wat er met ze aan de hand is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 236 thuiswonende mensen met dementie en 322 mantelzorgers naar hun ervaren zorgbehoeften.

Promotieonderzoek

Op basis van het onderzoek heeft onderzoeker Henriëtte van der Roest een nieuw digitaal hulpmiddel, de DementieWijzer, ontwikkeld. Zij promoveert maandag aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Persoonlijk advies

Met de DementieWijzer kunnen mensen met dementie en mantelzorgers persoonlijk advies op maat krijgen over hun specifieke zorgbehoeften. Dementerenden vinden dat ze te weinig hulp krijgen bij geheugenproblemen, gezelschap en dagbesteding. Van der Roest vindt het opvallend dat mantelzorgers vrijwel dezelfde onderwerpen noemen als het gaat om onvoldoende adequate hulp of zorg.

Beschikbaarheid zorg

De DementieWijzer, die via het internet te raadplegen is, geeft via concrete vragen duidelijkheid over de eigen zorgbehoefte en de beschikbare zorg in de buurt. De eerste resultaten zijn volgens Van der Roest positief. “Gebruikers bleken adequater om te kunnen gaan met zorgbehoeften en mantelzorgers voelden zich ook beter in staat om zorg te bieden aan hun naaste.”  (ANP)

Bekijk de video over de DementieWijzer op Skipr WebTV.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top