Finance

SP wil debat over pgb-rapport Ombudsman

De SP wil een debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over het rapport van de Ombudsman over de problemen rond het persoonsgebonden budget (pgb). Ombudsman Reinier van Zutphen schreef dinsdag in een rapport dat de overheid flink heeft gefaald bij de invoering van de nieuwe wet voor de pgb's.

"De reconstructie van de ombudsman is onthutsend'', aldus Renske Leijten van de SP. Haar collega Linda Voortman van GroenLinks is wel tevreden dat Van Rijn de aanbevelingen van de Ombudsman overneemt. "Van Rijn moet de mensen voorop gaan stellen en niet systemen.''

Beide oppositiepolitici maken zich zorgen over de herbeoordeling van 125.000 persoonsgebonden budgetten door gemeenten. Die hebben al laten weten de gestelde deadline van 1 oktober niet te halen. Leijten vreest hierdoor nieuwe chaos en Voortman wil dat de deadline wordt uitgesteld.

Mona Keijzer van het CDA spreekt in een tweet over een "vernietigend rapport" van de Ombudsman. Zij vindt dat Van Rijn moet aftreden. In juni steunde het CDA al een motie van wantrouwen tegen Van Rijn. Ze is ook niet gerust op de toekomst. "De komende tijd wordt weer extra spannend. Gemeenten moeten herindicaties gaan afgeven. Het CDA heeft grote twijfels of het ICT-systeem bij de Sociale Verzekeringsbank deze wijzigingen inmiddels aan kan.''

Henk Krol van 50PLUS vindt dat er met het rapport van Van Zutphen "geen enkele reden" meer is om Van Rijn te steunen. Fleur Agema (PVV) vindt een nieuwe Kamerdebat over de pgb's prima, zolang staatssecretaris Van Rijn maar vertrekt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

V. Sporen

26 augustus 2015

Waar ik benieuwd naar ben is wat de rol van de ambtelijke top in dit alsmaar voortdurende drama is (geweest). Jazeker, de staatssecretaris is politiek verantwoordelijk maar hij drijft op de informatie en plannen van de onderliggende ambtelijke top. Waar is daar aan de hand?

Top