HRM

Zonnehuisgroep Noord vraagt honderden mensen te vertrekken

Zonnehuisgroep Noord moet reorganiseren en om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen, heeft de zorgaanbieder zo’n zeshonderd medewerkers een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Daarnaast zullen er honderd mensen gedwongen moeten vertrekken en verwacht de organisatie locaties te moeten gaan sluiten.

De reorganisatie is volgens Zonnehuisgroep Noord nodig omdat het bedrijf financieel gezien in zwaar weer verkeert. "Wij hebben niet alleen te maken met de gevolgen van de landelijk doorgevoerde veranderingen in de zorg en de nieuwe wet- en regelgeving, we werken ook nog eens in een krimpregio. De vraag naar onze zorg loopt harder terug dan voorzien", zegt interim bestuurder Vincent Maas.

De vakbonden zijn, na intensief overleg, eind augustus akkoord gegaan met het sociaal plan van Zonnehuisgroep Noord, volgens Maas. “In dit plan richten we ons sterk op de begeleiding van boventallige medewerkers naar een andere baan binnen of buiten de organisatie. We hebben teveel medewerkers in dienst voor het werk dat er is.” De bestuurder verwacht dat er in de provincie Groningen locaties moeten sluiten. "Maar wélke Zonnehuizen dat zijn, daar buigen we ons nu over. Binnenkort moet hierover besluitvorming plaatsvinden." Momenteel vinden hierover gesprekken plaats met het management, de raad van toezicht en diverse adviserende organen, zoals cliëntenraden.

Zonnehuisgroep Noord maakte in het voorjaar van 2014 ook al bekend te moeten snijden in de personeelskosten. Toen ging het nog om zo’n driehonderd arbeidsplekken, oftewel zo'n zeshonderd werknemers – want de aanbieder werkt veel met parttimers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top