ACTUEEL

Hartpatiënt laat diëtist links liggen

Patiënten met hart- en vaatziekten bezoeken zelden een diëtist voor voedingsadvies. Zij weten niet dat de diëtist een belangrijke rol kan spelen in hun zorg. Ook huisartsen verwijzen patiënten met hart- en vaatzieken zelden door naar de diëtist. Dit terwijl dieetadvisering de kosten voor ziekenhuiszorg en medicijngebruik kan beperken.

Dit blijkt uit een onderzoek van CentERdata van de Universiteit van Tilburg, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) onder ruim 2000 respondenten.

Slechts 1,1 procent van de patiënten die weleens een diëtist bezoekt, komt vanwege hart- en vaatziekten, blijkt ook uit cijfers van het onderzoeksinstituut NIVEL.

Dit terwijl meer dan één miljoen mensen leeft met een hart- of vaatziekte. Jaarlijks sterven zo’n 40.000 mensen aan de gevolgen, waarmee deze ziekte na kanker in Nederland de grootste doodsoorzaak is. De zorgkosten die hiermee gemoeid zijn worden geschat op 6,9 miljard euro, bijna 10 procent van de totale kosten voor de gezondheidszorg in Nederland.

SEO Economisch onderzoek rekende eerder uit dat dieetadvisering aan mensen met overgewicht én een daaraan gerelateerde ziekte zoals diabetes en een hoge bloeddruk de maatschappij tussen 0,4 tot 1,9 miljard euro over een periode van vijf jaar oplevert. Met andere woorden: voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling krijgt de maatschappij netto 14 tot 63 euro terug.

Prof. dr. Johan Mackenbach van het Erasmus MC in Rotterdam schrijft in zijn boek Ziekte in Nederland dat de helft van alle ziekten in Nederland potentieel is te voorkomen, wanneer we alle bekende risicofactoren zouden wegnemen. Gezonde voeding is één van de belangrijkste factoren waarmee patiënten het verloop van hun ziekte kunnen beïnvloeden, stelt hij. 

Een dieetbehandeling door de huisarts blijkt geen goed alternatief voor een behandeling door de diëtist. Huisartsen geven echter aan dat ze de tijd en de kennis ontberen om patiënten te voorzien van het juiste dieetadvies. Daarnaast blijkt uit verschillende studies dat een behandeling door de diëtist meer effect heeft.

Met de campagne en de website www.dieetditdieetdat.nl wil de NVD de bekendheid hierover onder de Nederlandse bevolking verhogen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Liesbeth Oerlemans

27 augustus 2015

'Met andere woorden: voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling krijgt de maatschappij netto 14 tot 63 euro terug.' Deze berekening is gemaakt op basis van kwaliteit van leven. Belangrijk, maar met een dergelijke berekening kun je (bijna) elke interventie als goede investering zien. Het toont echter (nog?) niet aan dat de diëtist een betere investering dan een andere interventie. Dat is minstens zo belangrijk, aangezien het zorgbudget niet onbeperkt is.

Frank Conijn

27 augustus 2015

@mw. Oerlemans:
Het lijkt me dat de diëtist dé deskundige is op dit gebied.

Liesbeth Oerlemans

27 augustus 2015

Meneer Conijn, dat is het discussieonderwerp slechts deels. Op basis van bovenstaand bericht kan geen besluit worden genomen op welke wijze het beste (meest efficiënte wijze) beperkt 'zorggeld' het beste kan worden geïnvesteerd. Er zouden een aantal interventies op een rijtje moeten worden gezet met kosten en baten. Dan kan vergeleken worden of een interventie de beste investering is van het beschikbare budget. Misschien komt uit zo'n overzicht wel dat gewichtsverlies het allerbelangrijkste is. Als dat zo zou zijn is het relevant de resultaten (kosten/baten) op dat vlak van bijvoorbeeld de diëtist en de gewichtsconsulent af te wegen. Bij evidence based werken zou dat de aanpak 'moeten' zijn.

Top