ACTUEEL

'UMC Utrecht vindt medicijn tegen beenmergkanker'

Patiënten met multipel myeloom, de belangrijkste vorm van beenmergkanker, hebben mogelijk baat bij behandeling met het nieuwe geneesmiddel daratumumab. Dat blijkt uit onderzoek van UMC Utrecht in samenwerking met de Amerikaanse universiteit Harvard en verschillende Deense en Zweedse academische ziekenhuizen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. De kankercellen in het beenmerg verdwijnen grotendeels bij 40 procent van de patiënten die dit middel kregen. Het effect op deze ongeneeslijke ziekte houdt langere tijd aan, meldt ook UMC Utrecht.

Het middel werd in deze gecombineerde fase I/II-studie voor het eerst bij patiënten getest. Het gaat hierbij om patiënten met multipel myeloom die al meerdere behandelingen achter de rug hebben. "Deze patiënten moeten we steeds agressiever behandelen, waarbij we steeds meer middelen met elkaar combineren", vertelt hematoloog Monique Minnema. "Ondanks deze intensieve behandeling keert de kanker bij alle patiënten na een tijdje weer terug."

De patiënten hadden geen of nauwelijks last van bijwerkingen. Het effect hield enkele maanden tot wel een jaar aan. "Dat we dit effect kunnen bereiken met één middel is absoluut een verbetering voor de patiëntenzorg. Zeker omdat daratumumab zo weinig bijwerkingen heeft", zegt Minnema.

Behandelaars hopen dat daratumumab snel  in Nederland op de markt komt voor deze groep uitbehandelde patiënten. "Daarnaast is de verwachting dat het ook beschikbaar komt voor patiënten direct na diagnose of bij het eerste of tweede recidief van hun ziekte, en niet pas nadat allerlei andere middelen geprobeerd zijn", aldus Minnema.

Inmiddels zijn diverse andere onderzoeken opgestart, zoals een directe vergelijking tussen daratumumab combinaties en de nu gebruikelijke behandelingen zoals bortezomib en lenalidomide.
         

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top