Finance

Heerlenaars duurste zorgklanten, Urkers goedkoopste

Heerlenaars duurste zorgklanten, Urkers goedkoopste

In de gemeente Heerlen waren de zorgkosten in 2013 met gemiddeld 2811 euro het hoogst. In Urk waren ze met gemiddeld 1633 euro het laagst. Gemiddeld maakte de Nederlander in 2013 2153 euro aan zorgkosten. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van zorgverzekeraars door onderzoeksbureau Vektis.

Eind 2014 maakte Vektis in opdracht van de zorgverzekeraars voor het eerst gegevens over zorgkosten openbaar. Begin september publiceert Vektis een geactualiseerde versie van het databestand met de meest recent beschikbare gegevens, die tevens is uitgebreid met het jaar 2011 en 2013. De bestanden geven inzicht in de door zorgverzekeraars betaalde zorgkosten van alle zorgsoorten binnen de Zorgverzekeringswet.

Op de informatieve website www.zorgprismapubliek.nl heeft Vektis de enorme berg aan data geordend door de zorgkosten te splitsen naar gemeente, leeftijd, geslacht en soort zorg: duur of goedkoop.

65-plus

Niet geheel verrassend blijken mannen van 85 tot en met 89 jaar de hoogste zorgkosten te maken: gemiddeld ruim 6500 euro per persoon. De gemiddelde zorgkosten van 65-plussers zijn bijna drie keer zo hoog als de zorgkosten van mensen tot 65 jaar.

Jongeren maken op hun beurt de hoogste kosten voor mondzorg in de basisverzekering. Mannen en vrouwen tussen de 20 en 39 jaar maken de laagste kosten voor mondzorg. Tot 18 jaar worden de tandartskosten via de basisverzekering vergoed. Vanaf 18 jaar worden alleen nog kunstgebitten vergoed.

Verschillen tussen gemeenten

In de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht) worden relatief hoge kosten gemaakt op het gebied van tweedelijns GGZ en geboortezorg. Buiten deze vier steden worden weer relatief hoge kosten voor hulpmiddelenzorg, fysiotherapie en ziekenvervoer gemaakt.

Gemeenten met relatief hoge kosten in de eerste lijn en lage kosten in de tweede lijn zijn Vlieland, Schiermonnikoog en Texel. Gemeenten met relatief lage kosten in de eerste lijn en hoge kosten in de tweede lijn zijn Wassenaar, Bloemendaal en Nuenen.

Geboortes

De top 5 van gemeenten met de hoogste kosten voor geboortezorg wordt aangevoerd door Urk. Utrecht, Renswoude, Staphorst en Barneveld volgen. Vlieland maakt de laagste kosten voor geboortezorg.

Over de grens

Vanuit gemeenten Sluis, Hulst en Vaals worden de hoogst kosten over de grens gemaakt. De laagste kosten voor grensoverschrijdende zorg worden gemaakt in de gemeenten Zederik, Ferwerderadiel en Marum.

Specialistsche zorg

De duurste zorgsoorten in Nederland zijn medisch-specialistische zorg, farmaceutische zorg en tweedelijns GGZ. De gemiddelde kosten per verzekerde voor medisch-specialistische zorg bedragen  1.230 euro. De kosten voor farmaceutische zorg bedragen zijn 260 euro en de kosten voor tweedelijns GGZ bedragen 207 euro.

Transparantie en betaalbaarheid

Zorgverzekeraars maken deze informatie naar eigen zeggen openbaar om de betaalbaarheid en de kwaliteit van zorg verder te helpen. Vektis wil met de databank bijdragen aan transparantie van zorgkosten, dit naar aanleiding van de oproep van de minister van VWS daartoe.

Op Zorgprisma Publiek is ook informatie te vinden over diabetes, aanvullende verzekeringen, huisartsenzorg en de ontwikkeling binnen de huisartsenzorg.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jeroen van Oort

31 augustus 2015

De getoonde voorbeelden laten helaas vooral een gebrek aan begrip van statistiek zien. Eenvoudig wat cijfers op elkaar delen zegt nog niet zo gek veel. De cijfers worden al een stuk interessanter als niet alleen per gemeente wordt gekeken, maar als binnen gemeenten ook gedifferentieerd wordt naar demografische gegevens. Is Urk bijvoorbeeld nog steeds koploper in kosten voor geboortezorg als alleen de groep vrouwen tussen laten we zeggen twintig en veertig jaar in beschouwing wordt genomen? Of de kosten per geboorte? En zijn de relatief hoge zorgkosten van de gemeente Heerlen een indicator van de gezondheid van de gemiddelde Heerlenaar of zegt het vooral iets over het ontvolkingsproces dat in Heerlen gaande is en dus het relatief grote aantal ouderen dat in die plaats woont?
Als dit soort statistieken en artikelen moeten gaan helpen bij het verbeteren van de zorgkwaliteit zie ik het somber in.

Top