ACTUEEL

Uitslag psychologische studie vaak onhoudbaar

Nog niet de helft van de studies over psychologie die zeven jaar geleden in drie belangrijke wetenschappelijke tijdschriften stonden, geeft opnieuw dezelfde uitkomsten als deze weer wordt uitgevoerd. Dat staat in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science dat vrijdag verscheen.

"Het resultaat van dit project is niet zo mooi", zegt een van de Nederlandse co-auteurs psycholoog Fred Hasselman van de Radboud Universiteit. "Maar het is wel de wetenschap die zichzelf kritisch onder de loep neemt.'' De onderzoekers benadrukken dat het mislukken van een replicatie overigens niet automatisch betekent dat de oorspronkelijke resultaten onjuist waren. Kleine verschillen in de uitvoer kunnen het resultaat hebben beïnvloed.

Dit is het meest omvangrijke replicatieproject binnen de psychologie ooit. 270 internationale wetenschappers voerden honderd onderzoeken opnieuw uit. Deze stonden in de bladen Psychological Science, Learning Memory en Journal of Personality and Social Psychology uit de jaargang 2008.

De psychologie werd in 2011 opgeschrikt door de enorme wetenschapsfraude van hoogleraar Diederik Stapel. Hij vervalste onderzoeksgegevens om zo door hem gewenste resultaten te krijgen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top