ACTUEEL

Thuis bevallen net zo veilig als in ziekenhuis

Thuis bevallen bij de verloskundige is net zo veilig als een geboorte in het ziekenhuis onder toezicht van een gynaecoloog. Dat concluderen onderzoekers van het AMC en het VUmc in Amsterdam.

In Nederland is het de gewoonte dat vrouwen met een laag risico op complicaties bevallen bij de verloskundige. Bij een hoog risico op problemen wordt er doorverwezen naar de gynaecoloog. “Uit onze studie blijkt dat de bevalling bij beiden even vaak een goede afloop kent”, zegt Joris van der Post, hoogleraar verloskunde in het AMC in Amsterdam, in het Reformatorisch Dagblad.

Het vakblad Midwifery publiceerde de studie vorige week online. De bevindingen staan haaks op een eerdere studie uit 2010. Utrechtse onderzoekers schreven destijds in het British Medical Journal dat het risico op overlijden van de baby groter is wanneer een moeder bij de verloskundige bevalt in plaats van bij een gynaecoloog. Die conclusie veroorzaakte grote onrust onder zwangeren.

Voorbarig

Collega-gynaecologen en -verloskundigen uitten al snel kritiek op de opzet van het Utrechtse onderzoek.”De conclusie van dat onderzoek was voorbarig”, aldus Van der Post nu. Voor de nieuwe studie analyseerden de Amsterdamse onderzoekers bijna twee keer zo veel bevallingen, ruim 83.000, in de periode tussen 2005 en2008. De vrouwen kwamen allemaal uit de regio Amsterdam, waar de eerdere studie de regio Utrecht betrof.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top