ACTUEEL

Wethouder wrijft Twentse thuiszorg ontslag aan

De collectieve ontslagaanvraag van verschillende Twentse thuiszorginstellingen was niet nodig geweest als de organisaties zich beter hadden voorbereid op de bedrijfsvoering van de huishoudelijke hulp en een scherpere prijs hadden gehanteerd. Dat stelt Ed Wallinga, wethouder Zorg in Enschede, in een open brief in handen van RTV Oost.

Massa-ontslag in Twente

Onlangs maakten Livio, Carint Reggeland en Thuiszorg Noord West Twente bekend dat er veel ontslagen vallen. Dit vanwege de tarieven die de gemeente wil hanteren voor de thuiszorg. Volgens Wallinga is er niets mis met de gemeentelijke tarieven, andere zorgaanbieders kunnen immers wel uit de voeten met deze tarieven. De wethouder concludeert daarom dat de instellingen die niet meedoen aan de aanbesteding de bedrijfsvoering niet op orde hebben of geen huishoudelijke hulp meer willen leveren. Wallinga: “Mogelijk verwachtten de aanbieders dat de gemeenten de tarieven wel zouden verhogen. Dat doen we dus niet. We zadelen de belastingbetaler niet op met hogere lasten.”

Voortzetting hulp

Mocht de gemeente Enschede de aanbesteding niet voor 1 januari 2010 rond krijgen, dan moeten de huidige aanbieders de hulp tot uiterlijk april 2010 voortzetten. Een raadsmeerderheid heeft een motie aangenomen om deze contractuele verplichting eventueel juridisch af te dwingen.

Gemeente staat achter personeel

Met de brief wil Wallinga duidelijk maken dat de gemeente achter de medewerkers en de cliënten staat. De gemeente wil de ontslagen medewerkers bijvoorbeeld ondersteunen in de overgang naar een nieuwe werkgever met een mobiliteitscentrum. De wethouder roept alle betrokken partijen op om ‘de schouders eronder te zetten’ om de gevolgen van de verschuiving in aanbieders zo goed mogelijk te laten verlopen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top