ACTUEEL

'Operaties steeds veiliger door digitale innovaties'

Het elektronisch patiëntendossier, de komst van nieuwe beeldvormende technieken en de intrede van monitoring op afstand gaan de perioperatieve zorg veiliger maken en zullen de kans op complicaties verminderen. Dit verwacht Christa Boer, die op 4 september haar oratie uitspreekt als hoogleraar onderzoek perioperatieve zorg bij VUmc.

Doordat verschillende digitale ontwikkelingen de kans bieden om het effect van perioperatieve handelingen beter in kaart te brengen, kan de veiligheid voor patiënten verbeterd worden, stelt Boer. Eén van de ontwikkelingen is dat patiëntgegevens worden gedigitaliseerd waardoor er veel onderling vergelijkbare data ontstaat. Deze grote datasets bieden wetenschappers en zorgprofessionals de mogelijkheid om patronen te analyseren en voorspellingsmodellen voor complicaties na de operatie te ontwikkelen. "Zo hebben we door de analyse van grote databases rondom hartoperaties factoren weten te identificeren die de kans op bloedverlies vergroten. Door deze factoren aan te pakken is het aantal bloedtransfusies drastisch gedaald", zegt Boer.

De komst van nieuwe beeldvormende technieken, zoals het meten van kleine veranderingen in de temperatuur van organen, maakt het mogelijk om tijdens de operatie ingewikkelde fysiologische processen in de patiënt te volgen. Door de relatie tussen deze fysiologische veranderingen en orgaanfunctie na de operatie te onderzoeken kunnen interventies worden ontwikkeld die de kans op complicaties verminderen.

Op afstand bewaken via smartphone

Tot slot zal de intrede van remote monitoring, waarbij de patiënt op afstand wordt bewaakt via bijvoorbeeld een smartphone, anesthesiologen de kans bieden om patiënten intensief te volgen. Boer: "Een voorbeeld hiervan is het continue registreren van de ademhalingsfrequentie van de patiënt, waarbij een afname of toename in de frequentie een vroege aanwijzing kan zijn voor bijvoorbeeld pijn of een probleem met het hart." Het vroegtijdig signaleren en behandelen van fysiologische verstoringen zal bijdragen aan de vermindering van het aantal patiënten dat een ernstige complicatie krijgt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top