ACTUEEL

Nivel: Zorgverzekeraars presteren beter

Het nieuwe zorgstelsel en vergelijkingssites hebben geleid tot betere prestaties van de zorgverzekeraars naar het oordeel van de verzekerden. De bejegening van klanten is verbeterd, er is meer duidelijkheid over het bijbetalen voor zorg en de informatievoorziening is duidelijker. Dit meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel dinsdag.

Achterlopers maken inhaalslag

Het Nivel onderzocht de prestaties van de Nederlandse zorgverzekeraars van de afgelopen vier jaar op basis van de mening van de verzekerden. Deze zijn positiever. Het instituut noemt het opmerkelijk dat de maatschappijen naar elkaar toe zijn gegroeid. “De onderlinge verschillen zijn kleiner geworden doordat verzekeraars die voorheen onder gemiddeld presteerden, meer vooruit zijn gegaan dan de verzekeraars die al bovengemiddeld presteerden”, aldus het Nivel.

Angst om klanten te verliezen

Volgens onderzoekster Michelle Hendriks lijken het openbaar publiceren van hun prestaties op bijvoorbeeld www.kiesBeter.nl, en de ingevoerde marktwerking genoeg druk te geven voor zorgverzekeraars om hun prestaties op te krikken.   “Drie mogelijke drijfveren voor zorgverzekeraars zijn de angst om klanten te verliezen, de angst voor reputatieschade, en dat ze uit zichzelf niet slecht willen presteren. Welke van deze drie het belangrijkste is, is niet bekend. Aannemelijk lijkt dat vooral angst voor reputatieschade en de angst om klanten te verliezen een rol spelen”, aldus Hendriks.

Telefonische bereikbaarheid

Hoewel de prestaties zijn opgekrikt sinds in 2006 het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd, zijn er nog verbeterpunten. Zo is de telefonische bereikbaarheid niet verbeterd en blijft er ondanks een vermindering onzekerheid over bijbetaling. Hendriks: “Dit zijn dan ook belangrijke dingen om op te letten als iemand een zorgverzekeraar gaat kiezen. Voor de zorgverzekeraars bieden deze punten een kans om zich te onderscheiden.” (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top