ACTUEEL

Overheid legt prikadvies WHO naast zich neer

De Nederlandse overheid legt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO van een enkele vaccinatie tegen de Mexicaanse griep naast zicht neer. De overheid houdt vast aan haar beleid om twee keer te vaccineren. Dit meldt de Volkskrant.

'WHO baseert zich op ander type vaccin'

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO liet maandag weten dat een enkele dosis een afweerreactie veroorzaakt die voldoende bescherming biedt tegen de Mexicaanse griep. De WHO baseert zich hierbij op een onderzoek naar een ander type vaccin, bij een gezonde doelgroep. Dat stelt hoogleraar virologie Ab Osterhaus, lid van de Gezondheidsraad die minister Klink van Volksgezondheid adviseert over de griep.

Twee dosis van vaccin

Nederland gebruikt in tegenstelling tot de Verenigde Staten vaccins met een adjuvant, een immuunversterker. Dit zorgt ervoor dat er minder werkzame stof nodig is. Anderzijds kan daardoor de bescherming per vaccinatie kleiner zijn. Over de vaccins die Nederland gaat gebruiken, zegt het Europese geneesmiddelbureau EMEA dat twee doses nodig zijn voor optimale bescherming.

Nederlandse voorraad vaccins

Nederland kampt met een grote voorraad vaccins tegen de Mexicaanse griep. Minister Klink van VWS heeft 34 miljoen vaccins besteld. Daarmee kan de hele bevolking tweemaal worden ingeënt. Vooralsnog is Klink van plan personen alleen die tot de medische risicogroepen behoren en werknemers in de gezondheidssector te vaccineren. Hij volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad.

Klink sluit afstaan deel griepvaccins niet uit

Er zijn scenario's denkbaar waarin Nederland bereid is vaccins tegen de Mexicaanse griep te leveren aan EU-lidstaten die met een tekort kampen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat maandag gezegd tijdens een beraad met zijn EU-collega's in Luxemburg, aldus zijn woordvoerder. De Europese Commissie is gevraagd een systeem uit te werken om vaccins zo nodig te kunnen herverdelen.

Strategische voorraden

Klink heeft tevens aan zijn EU-collega's gevraagd hoe ze denken over het aanleggen van strategische voorraden, voor het geval de griepepidemie ernstiger vormen aanneemt dan nu wordt gedacht.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top