ACTUEEL

'Stoppen-met-roken-medicijn heeft minder bijwerkingen dan gedacht'

Het veelgebruikte stoppen-met-roken-medicijn varenicline is niet gerelateerd aan hartklachten of depressie, zoals wel werd verondersteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Maastricht UMC+ en de universiteiten van Düsseldorf, Edinburgh en Londen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

De verslavende werking van nicotine zorgt voor een voortdurende hunkering naar een sigaret. Plotseling ophouden met roken gaat dan ook gepaard met diverse ontwenningsverschijnselen, zoals een depressieve stemming, slapeloosheid, concentratieproblemen en rusteloosheid. Om mensen te ondersteunen bij het stoppen met roken kan medicatie uitkomst bieden. Varenicline, dat de werking van nicotine nabootst, is daarvoor één van de meest gebruikte en effectieve geneesmiddelen. Hiervan werd echter verondersteld dat depressie en hartklachten tot de mogelijke bijwerkingen behoren.

Ten onrechte, zo blijkt nu. De onderzoekers vergeleken data van 150 duizend rokers die wilden stoppen met roken en daarvoor hulpmiddelen gebruikten, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters of varenicline. Een half jaar lang werd de invloed van de behandeling op hun gezondheid bepaald. Daaruit bleek dat mensen die het medicijn varenicline kregen, niet meer kans hadden op een hartaanval of depressie in vergelijking met anderen. "De resultaten laten zien dat dit medicijn een veilig middel is om mensen te helpen bij het stoppen met roken", zegt hoofdonderzoeker Daniel Kotz, die verbonden is aan de universiteiten van Düsseldorf en Maastricht.

Gevolg van jarenlang roken

Als je jarenlang hebt gerookt en je stopt er opeens mee, dan heeft dat gevolgen voor je lichaam, zegt medeauteur van het artikel Onno van Schayck van het Maastricht UMC+. "Depressie en hartklachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van jarenlang roken. Dit wordt dus niet veroorzaakt door eventuele medicatie, en dat kan dan ook veilig worden voorgeschreven als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Belangrijk is dat mensen die graag willen stoppen, goed worden voorgelicht over de effecten daarvan op lichaam en geest, zowel op korte, als op lange termijn."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top