HRM

TSN-topman acht faillissement ‘reëel’

Zonder wijzigingen in het bezuinigingsbeleid in de thuiszorg is een faillissement van Thuiszorgorganisatie TSN in Almelo ‘zeer reëel’. Dat zegt directeur Zion Jongstra in het TC Tubantia.

Naar eigen zeggen heeft Jongstra enkele weken geleden al een brandbrief met woorden van gelijke strekking aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gestuurd. “Hij heeft ook na twee herinneringen nog niet geantwoord”, aldus Jongstra tegenover TC Tubantia.

Jongstra’s commentaar volgt op de vijfde ontslagronde binnen een jaar bij TSN, waarbij ruim 650 tijdelijke en vaste medewerkers ontslagen worden. De Twentse thuiszorgorganisatie, de grootste in Nederland, noteerde over 2014 een verlies van circa tien miljoen euro. Jongstra voorziet ook voor dit jaar een vergelijkbaar verlies.

Schrijnend

Dat TSN nog bestaat dankt de thuiszorgaanbieder volgens Joustra aan het financieel sterke moederbedrijf Asito Dienstengroep (ADG). Vijf jaar geleden had TSN nog 33.000 thuishulpen in dienst. Nu zijn dat er minder dan 13.000. Het steekt Jongstra dat de 250 miljoen euro die staatssecretaris Van Rijn beschikbaar stelde om de bezuinigingen te verzachten, grotendeels ongebruik blijft. “Als ik schatten moet, ligt er van die extra 250 miljoen nog 220 miljoen euro op de plank”, zegt Jongstra in TC Tubantia. “Wij moeten mensen ontslaan, terwijl het geld er is. Dat is schrijnend.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

H hor

8 september 2015

Ik dacht dat de heer Jongstra uit de commerciële sector kwam! Waar vraag en aanbod in de markt op elkaar afgestemd moeten worden. Jammer dat hij deze lessen niet (of niet goed) kan toepassen op de thuiszorgorganisatie TSH waar hij nu baas is. Kennelijk heeft hij het verhaal van marktwerking in de zorg niet geheel meegekregen. Verder is het ook zeer jammer dat onder het beleid van Jongstra telkens de meest goedkope arbeidskrachten ontslagen worden. Waarvoor hij dan weer een mooie bonus kan incasseren. Jongstra wordt immers t.o.v. zijn (ex-)medewerkers zeer riant betaald.

Top