HRM

NU’91 constateert opnieuw zomerse onderbezetting in VVT

NU’91 constateert opnieuw zomerse onderbezetting in VVT

Ook dit jaar is de zorg in veel instellingen gedurende de zomerperiode tekort geschoten doordat er te weinig geschoolde zorgverleners beschikbaar waren. Dat constateert vakbond NU’91 op basis van de online monitor zomerbezetting, die de vakbond de afgelopen twee maanden heeft uitgevoerd.

NU’91 kreeg een honderdtal meldingen, waarvan veruit de meeste uit de verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). Volgens NU’91 zijn veel flexpools vanwege bezuinigingen opgedoekt. “En als er al uitzend- of vakantiekrachten worden ingehuurd, zijn die meestal niet voldoende gekwalificeerd”, kon de vakbond als klacht noteren.

Volgens sommige respondenten zorgt de  inzet van tijdelijke invalkrachten daarnaast voor onrust. “Omdat tijdelijke invalkrachten onbekenden zijn voor de bewoners, zorgt hun inzet nogal eens voor onrust op PG-afdelingen”, aldus een respondent. “Bovendien is er geen tijd om mensen in te werken. In zo'n situatie kun je geen optimale zorg leveren, laat staan dat beetje extra aandacht geven.”
“Tweedejaars leerlingen verzorgenden  staan tijdens een avonddienst regelmatig alleen op een unit met meer dan twintig somatische oudere cliënten”, aldus een andere respondent.

Slimmer

NU’91 doet zorgaanbieders op basis van opmerkingen in de monitor verschillende suggesties aan de hand om slimmer met de zomerkrapte om te gaan. Zo zouden niet-gekwalificeerde krachten vooral ingepland moeten worden voor organisatie en begeleiding van een gezellige middag of een uitstapje, zodat vaste krachtenmeer tijd hebben voor de verpleegkundige en verzorgende taken. Ook zouden medewerkers meer verantwoordelijkheid voor de vakantiespreiding moeten krijgen. In geval van  onvoldoende geschoold personeel zouden aanbieders een cliëntenstop moeten invoeren.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top