ACTUEEL

'Rijk moet problemen ggz aanpakken'

Niet gemeenten, maar het Rijk moet de problemen in de psychiatrie aanpakken. Dat zegt burgemeester René Verhulst van Goes in reactie op de brandbrief van ggz-instelling Emergis, dat vorige week alarm sloeg omdat de behandeling en opvang van patiënten door bezuinigingen in gevaar komt.

Dit meldt Omroep Zeeland.

Emergis schreef 3 september in een brief aan alle Zeeuwse burgemeesters dat de opvang van ernstig psychiatrische patiënten in gevaar komt, als gemeenten en zorgverzekeraars niet bijspringen. "Als er niet snel iets gebeurt, lopen er straks tientallen psychiatrische patiënten rond op straat", waarschuwde Emergis-bestuurder Paul de Schipper.

In sommige gevallen is sprake van "levensgevaarlijke situaties", erkent burgemeester Verhulst. "Wanneer er verwarde mensen langs het spoor lopen weet je niet wat er kan gebeuren." Hij eist een oplossing van de rijksoverheid. "Wij als gemeenten krijgen de gevolgen van beleid uit Den Haag op ons bordje, maar ik vind het onterecht dat wij de brokken moeten opruimen."

Bezuinigingen

Gemeenten doen volgens Verhulst wat ze kunnen om de problemen aan te pakken. "We werken nu beter samen met politie en Emergis dan voorheen. We kunnen in geval van nood mensen opvangen, maar ik vind dat je het niet zover moet laten komen." Volgens hem komen er steeds meer meldingen van verwarde personen in Goes. Vaak grijpt de politie in, maar volgens Verhulst moet Emergis hen eigenlijk helpen. Die instelling is echter met handen en voeten gebonden door bezuinigingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top