ACTUEEL

Nieuwe uitbraak ziekte dreigt in Afrika

In het westen van Afrika dreigt weer een gevaarlijke ziekte uit te breken. In Mali blijkt een kindje polio te hebben. Het negentien maanden oude kind komt uit buurland Guinee. In beide landen kan de ziekte zich snel verspreiden, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO maandag. West-Afrika kampt nog met de naweeën van ebola.

Het kindje was eind juli verlamd geraakt in Guinee. Een week later kwam het voor behandeling in Bamako, de hoofdstad van Mali. Het is niet bekend hoe het nu met het kind gaat.

Sinds vorig jaar zijn meer dan 10.000 mensen in West-Afrika overleden aan ebola. Guinee is een van de zwaarst getroffen landen. Door de uitbraak lag de strijd tegen ziektes zoals polio stil. Vorige week bleek dat twee kinderen in Oekraïne polio hadden. Het was voor het eerst sinds 2010 dat de gevreesde kinderziekte opdook in Europa.

Polio staat ook bekend als kinderverlamming. Het kan leiden tot verlamming van de benen, maar ook van de hersenzenuwen, waardoor de ademhalingsspieren verlamd raken. In dat geval sterft de patiënt. Vooral kinderen tot vijf jaar lopen gevaar. Dankzij vaccinaties komt het in grote delen van de wereld vrijwel niet meer voor.

Grote uitbraak

In Nederland werd in 1957 begonnen met een programma om kinderen in te enten. De laatste grote uitbraak van polio in ons land was in 1992 en 1993, toen 79 mensen besmet waren. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top