ACTUEEL

'Nederland maakt zich zorgen over opvang ouderen'

Bijna 80 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over hoe ouderen nu en in de toekomst opgevangen worden. Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) heeft nog niet nagedacht over wat te doen als zij niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis in samenwerking met Mezzo dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder ruim duizend Nederlanders en meer dan driehonderd mantelzorgers.

Uit het rapport blijkt dat mensen zich grote zorgen maken over hoe ouderen in de toekomst worden opgevangen, nu de overheid zorg steeds meer decentraliseert en bij burgers neerlegt. 55 Procent van de 65-plussers wil koste wat het kost zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hierbij lijkt het dat zij op medewerking van hun kinderen kunnen rekenen. Bijna 70 procent van de Nederlanders is bereid de eigen woning of die van hun ouders te verbouwen, zodat ouders langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Volgens Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk tonen de resultaten uit het rapport aan dat er concrete stappen gezet moeten worden. "Maak zorg mogelijk. Alleen dan kunnen ouderen langer thuis wonen. Dit betekent een goede combinatie van werk en mantelzorg, toegang tot voorzieningen als bijvoorbeeld dagopvang voor de zorgvrager en het schrappen van belemmerende regelgeving." Op die manier wordt het volgens haar kinderen mogelijk gemaakt om voor hun ouders op leeftijd te (blijven) zorgen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top