ACTUEEL

UMCG waarschuwt voor nepbrieven

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) waarschuwt voor valse brieven die namens het ziekenhuis zijn verzonden. De brieven zijn verstuurd naar in ieder geval zestien deelnemers van het Prevend-onderzoek, een bevolkingsonderzoek onder achtduizend Groningers. Zij worden opgeroepen een bloedonderzoek te laten doen, omdat er bij eerdere bloedafnames mogelijk niet-steriele naalden zijn gebruikt.

Aangifte

Het ziekenhuis heeft aangifte gedaan en alle deelnemers aan het onderzoek over de valse brieven op de hoogte gesteld. De vervalsers hebben volgens het ziekenhuis onder meer gebruikgemaakt van het Prevend-logo. Daardoor zou de brief nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

Melding doen van brief

Het ziekenhuis roept ontvangers op de brief en envelop te bewaren en contact op te nemen met het UMCG. Volgens UMCG-woordvoerder Joost Wessels meldde zich dinsdagmiddag de eerste ontvanger van een valse brief. Woensdagochtend stond de teller op zestien. Het ziekenhuis roept alle mensen die een valse brief hebben ontvangen, op bij het ziekenhuis melding te doen. Het telefoonnummer van de Prevendpoli dat in de brief genoemd wordt, is uit voorzorg dag en nacht bemand.

Tweede voorval

Het ziekenhuis tast in het duister over het motief van de vervalsers. Omdat het niet de eerste keer is dat er valse Prevend-brieven zijn verstuurd, lijkt het een gerichte actie tegen het onderzoek. In augustus vorig jaren kregen zeker dertig deelnemers van hetzelfde onderzoek een brief met de oproep contact op te nemen met hun huisarts over een aidstest. Deze test zou ongevraagd bij de patiënten zijn uitgevoerd op urinemonsters die ze eerder hadden afgegeven.

Prevend-onderzoek

Het Prevend-onderzoek is een langlopend Gronings bevolkingsonderzoek naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten. Zo’n 40.000 Groningers hebben in 1997 deelgenomen aan dit onderzoek. Zij hebben urine ingeleverd die op de aanwezigheid van eiwit is onderzocht. Achtduizend van hen worden nog steeds gevolgd. (ANP)

Video RTV Noord

Bekijk de korte reportage van RTV Noord over de valse brieven.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top