Finance

Klink houdt huisarts aan besparing op medicijnen

Huisartsen worden alsnog gekort, als zij volgend jaar de kosten voor geneesmiddelen onvoldoende weten te drukken. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag geschreven aan de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).  Hij wil volgend jaar miljoenen besparen door huisartsen goedkopere geneesmiddelen te laten voorschrijven.

Goedkopere medicijnen voorschrijven

De minister gaat ervan uit dat de huisartsen er in slagen om in 2010 genoeg goedkopere medicijnen voor te schrijven. Maar als zij daarmee niet het ingeboekte bedrag van 127 miljoen inverdienen, haalt Klink het verschil een jaar later terug bij de huisartsen.

Verlaging tarieven

Eerst was Klink van plan de huisartsen te prikkelen tot goedkoper voorschrijven door in 2010 hun tarieven voor een bedrag van 60 miljoen euro te verlagen. Een jaar later zouden ze dat terug kunnen krijgen, als ze de kosten voor geneesmiddelen wisten te drukken. Later beloofde Klink af te zien van deze voorwaarde. Volgend jaar moeten de huisartsen nog steeds 60 miljoen inleveren, maar ze krijgen dat bedrag in 2011 gewoon terug.

Medisch specialisten

Het was de huisartsen een doorn in het oog dat de minister de specialisten in ziekenhuizen niet achter de broek zit om minder dure medicijnen voor te schrijven. Klink zei twee weken geleden dat ook de specialisten hun leven op dat punt kunnen beteren.

Ziekenhuizen buiten schot

Een woordvoerster van de LHV zegt daarom verbaasd te zijn dat de minister er in zijn brief niet op terugkomt. De huisartsen waren ervan uitgegaan dat ook de ziekenhuizen mee zouden gaan helpen om de besparing van 127 miljoen te halen. Nu zijn ze bang dat die opgave volledig op hun bordje ligt. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top