Tech

'Ander elektronisch patiëntendossier in de maak'

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk kiezen voor een veiliger elektronisch patiëntendossier. Dat melden de Volkskrant en de NOS donderdag.

Amsterdamse huisartsen hebben samen met ict'ers een systeem bedacht waarbij patiëntendossiers niet via een centraal punt worden uitgewisseld, zoals bij het traditionele EPD het geval is. In het nieuwe initiatief kunnen patiëntendossiers direct bij de huisarts worden opgevraagd. Dat gebeurt via de internetverbinding van de huisarts.

Twintig huisartsen in de hoofdstad gaan experimenteren met een alternatief systeem voor het uitwisselen van medische gegevens. Het nieuwe systeem gaat uit van de huisarts. "De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim, maar hoe kan hij daar nu aan voldoen als hij niet kan laten weten welke zorgverlener de gegevens van zijn patiënten mag opvragen?", zegt Guido van 't Noordende, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar privacy en grote computersystemen, en het bedrijf heeft opgericht dat het nieuwe systeem maakt. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

12 september 2015

Nu maar hopen dat hoofdrolspelers, namelijk de patiënt zelf, ook zelf kan gaan inloggen, anders doe ikzelf weer niet mee aan het zoveelste 'nieuwe' dossier. Voor veel mensen is eigen inzage een belangrijk criterium, ze willen zelf de spil in hun eigen zorg zijn en blijven. In het medicijndossier van mijn chronisch zieke dochter kwam ik in het ziekenhuis vergissingen in de dagelijkse medicijndoseringen tegen met een factor 10! Die overschrijffouten door (te) drukke professionals zijn snel gemaakt tussen al die dossiers waar ze in zitten teschrijven. Zelf focus je op maar één dossier van jezelf.

Fokko Douma

14 september 2015

Geheel eens met van Loenen,
Is er ook een mogelijkheid dat op verzoek van de patiënt ook mantelzorgers, paramedici en ziekenhuizen bij voor hen belangrijke informatie kunnen? Of is dit systeem beperkt tot uitwisseling tussen huisartsen?

Top