ACTUEEL

'Probleem met levering antibiotica'

Diverse soorten antibiotica tegen onder meer longontsteking, syfilis en infecties van huid, spieren en pezen, zijn niet meer te krijgen in Nederland.

Fabrikant Astellas was de enige die hier ‘smalspectrum’ antibiotica leverde, dat is penicilline waar bacteriën minder snel resistent tegen raken. Volgens de fabrikant kan er door productieproblemen niet meer geleverd worden.

Zorgwekkend

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt dit uitermate zorgwekkend. "Doordat deze penicillines niet meer beschikbaar zijn, zal uitgeweken worden naar breedspectrum antibiotica. Dit staat haaks op het streven om resistentie tegen antibiotica tegen te gaan.''

Niet goedgekeurd

Het CBG wil overleggen met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) over oplossingen. In het buitenland wordt gebruik gemaakt van smalspectrum penicilline van andere fabrikanten, maar deze zijn hier nog niet goedgekeurd. "Op artsenverklaring kunnen alternatieve producten geïmporteerd worden, maar we zoeken naar een permanente oplossing'', aldus een woordvoerder. (bron: ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

12 september 2015

Van breedspectrumantibiotica ondervind je veel vaker bijwerkingen, zoals diarhee buikkrampen en lamlendigheid, tov. de specifieke smalspectrumantibiotica welke in het verleden voorgeschreven werd. Die breedspectum antibiotica ging men steeds vaker voorschrijven omdat er dan geen gevoeligheidstest tav. welke te bestrijden bacterie tov. welk werkend antibioticum gedaan hoeft te worden. En vervolgens nu dus omdat het niet meer verkrijgbaar is in Nederland. Met breedspectrum-antibiotica zoals amoxiciline schiet je met een kanon op een mug met heel vaak vervelende lichamelijke reacties als gevolg. Als de infectie maar weg is wordt er blijkbaar gedacht. Waarom staat het systeem centraal en niet het welzijn voor de mens?

Top