ACTUEEL

Senaat maakt ruimte voor hervormingsbeleid Obama

De commissie Financiën van de Senaat heeft dinsdag 13 oktober ingestemd met een wet die de hervorming van het Amerikaanse zorgstelsel mogelijk moet maken.

‘Kritieke mijlpaal’

President Barack Obama sprak in een reactie van een ‘kritieke mijlpaal'. Hij zwaaide de commissie lof toe voor het besluit. Volgens de president maken de hervormingen een einde aan de slechtste praktijken waaraan Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen zich nu nog schuldig maken. Obama hoopt dat de noodzakelijke wetgeving voor de hervormingen voor het eind van het jaar is aangenomen door het parlement. De procedures zijn echter nog niet afgerond.

Noodzaak hervormingen

Een aantal andere wetsvoorstellen moet nog worden aangenomen door verschillende commissies in zowel de senaat als in het huis van afgevaardigden. Vervolgens moet het uiteindelijke wetsvoorstel worden voorgelegd aan alle gekozen volksvertegenwoordigers. Obama kan pas zijn handtekening onder de wet plaatsen, of een veto uitspreken, als het parlement het wetsvoorstel heeft aangenomen. De hervormingen in de volksgezondheid zijn het belangrijkste binnenlandse beleidsonderwerp voor Obama. Onlangs hield hij een toespraak in het Congres om de noodzaak van de hervormingen uit te leggen en steun te vragen voor zijn plan bij zijn eigen Democratische achterban én bij de Republikeinen.

Zorgverzekering toegankelijk maken

Het voorstel werd met 14 tegen 9 stemmen aangenomen. Het voorstel is opgesteld door de Democraat Max Baucus, de voorzitter van de commissie Financiën. Baucus en Obama willen ervoor zorgen dat nagenoeg alle burgers in de toekomst kunnen beschikken over een zorgverzekering. Nu moet bijna één op de zeven Amerikanen het stellen zonder zorgverzekering. Dit zijn niet alleen om arme mensen, maar ook om Amerikanen met middeninkomens. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top