ACTUEEL

Naleving governancecode wordt wettelijk geregeld

Zorginstellingen nemen in hun eigen spelregels op dat ze geen leningen verstrekken. De naleving van deze zorgbrede governancecode voor goed bestuur wordt wettelijk geregeld. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.

Geld voor zorg

Aanleiding wareninterpellatievragen aan de staatssecretaris door SP-Kamerlid Renske Leijten naar aanleiding van de renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro die de instelling voor gehandicaptenzorg Aveleijn verstrekte aan directeur Johan van Praet. De Kamer sprak er schande van dat de directeur die ruime bonus opstreek uit geld dat voor zorg bestemd is. Bussemaker noemde de regeling eerder al onbestaanbaar.

Naleving codes goed bestuur en beloning

Het verwijt vanuit de oppositie dat Bussemaker het te veel aan de bestuurders zelf overlaat hoe zij worden beloond, snijdt volgens Bussemaker geen hout. De naleving van de governancecode over goed bestuur en beloning wordt onderdeel van de regeling jaarverslaglegging Wet toelating zorginstellingen (WTZi) en wordt zo wettelijk vastgelegd.

Moreel besef bestuurders

Volgens de bewindsvrouw heeft het geen zin om de afspraken wettelijk te regelen, zonder dat de zorginstellingen er zelf bij betrokken zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat de bestuurders zelf het fatsoen hebben om niet al te riante beloningen op te strijken, voerde ze aan. Bestuurders in de zorg moeten zich meer laten leiden door moreel besef, volgens Bussemaker: “Strikte uitvoering van regels of het opleggen van normen bieden geen garantie voor goed gedrag. Daarom zal ook de cultuur en het bewustzijn in de sector moeten veranderen.”

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top